Livet Økonomi Samfunnsliv Siste nytt

Yoga fra India til Wall Street

TIME Magazine fra 3. februar i år.
TIME Magazine fra 3. februar i år.

Jeg ser henne på flyplassen i byen Bangalore i India. Hun er spenstig, høyreist og elegant. I myke bomullsklær. Det lyser yoga og meditasjon lang vei.

Vi er begge i India for å lære mer om yoga, og jeg tenker hvilken lykke det er. At knisingen og motstanden mot denne fantastiske fysiske og mentale praksisen er i ferd med å stilne.

At det snart er like tøft å dra til India for å gjøre yoga, som det er å dra til Hawaii for å surfe. For det er en bevegelse på gang. Meditasjonen har inntatt Wall Street. Og det norske fotballandslaget!

Endelig tilstede
TIME Magazine brukte nylig hele coveret sitt til ”The mindful revolution”, og forskningen er nærmest eksplosiv ved amerikanske universiteter.
Foreløpige funn peker stort sett i samme retning: Meditasjon gir mental styrke, økt nærvær og øker evnen til medfølelse. Femten minutter med lukkede øyne om dagen, og blodtrykket synker. Stresshormonet kortisol reduseres også signifikant i kroppen.

”Meditasjon har mange fordeler,” skriver Peter Bregman, toppsjef og forfatter, i sin spalte hos Harvard Business Review (HBR). ”Den frisker opp tankegangen, hjelper oss til å være helt tilstede, gjør oss klokere og vennligere. Den hjelper oss til å håndtere en verden som overøser oss med informasjon og kommunikasjon.”

Så klasker han trumfen i bordet. Den som går rett i pengebingen på HBRs kjernelesere: Meditasjon gjør oss mer produktive, fordi kapasiteten til å motstå fristelser og distraksjoner øker.

Ikke til å undres over at investeringsbanken Goldman Sachs tilbyr meditasjon til sine ansatte. Og Google. Og det norske fotballandslaget.

”Mindfulness er dedikasjon. Det er  full tilstedeværelse. Det er å nyte et måltid mat,” sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til Dagbladet Magasinet.

Ro i hodet
For ikke å snakke om skolene. I et klasserom i USA sitter 20 skolebarn stille med lukkede øyne og bena i kors. De bedriver medfølelsesmeditasjon, og deltar i et forskningsprosjekt utført av Yale-universitetet.

Ikke lenge av gangen, kanskje noen minutter, de er tross alt åtte år gamle. Men der sitter de. Dønn stille. Hver eneste dag, som en del av skolegangen.

”Jeg liker det. Og jeg blir virkelig roligere inne i hodet”, sier Sam (8) til TV-kanalen ABC. Han bruker teknikken til å roe seg ned i særlig stressende situasjoner. Som når han sitter i bilkø med sin travle mamma – på vei hjem fra jobb og skole.

Mental orkan
Så hvorfor gjør vi ikke som Sam, alle sammen? Sitter stille og tømmer hodet for tanker i femten minutter om dagen? Det er jo bra for alt mulig: Hukommelsen, konsentrasjonen, balansen og helsa generelt. Dessuten høres det så enkelt ut.

Utfordringen er at når støyen rundt oss stilner, møter de fleste av oss en orkan av tanker. Omtrent sånn hørtes det ut hos meg da jeg startet for 10 år siden:

Hvorfor sitter jeg her? Det må se veldig rart ut. Er det ikke bortkastet tid? Ikke rart mange synes jeg er en tulling. Og så selvopptatt! Hvorfor bruker jeg ikke tiden på noe fornuftig? Hvorfor øver jeg ikke på piano? Går på ski eller løper? Og tankene raser videre. Til venner som har baktalt meg. Jeg hisser meg opp og lager lange taler. Tar dem for meg. Det samme med familiemedlemmer. Langt fra avslappende, og ikke mye å være stolt av. 

Men så husker jeg det jeg har lært: Å akseptere tankene uansett. Observere dem uten å vurdere – de er ikke farlige – de er helt vanlige – helt ok. Lar dem flyte vekk som skyer på himmelen.

Og varsomt, varsomt bringer pusten meg tilbake. Gang på gang. År etter år. Og gradvis øker følelsen av ro og dyp glede fra et sted som ikke handler om gaver, ros, alkohol, sjokolade, inntekt, suksess, bøker, film eller popularitet. Den kommer innenfra. Fra følelsen av å høre hjemme på jorden – i dette livet – blant menneskene.

Yoga på Plata
Alexander Medin (44) har vært yogalærer i 17 år og er en av gründerne av instituttet Puro Yoga i Oslo. For to år siden begynte han med yogatrening for fengselsinnsatte, og våren 2013 startet han å undervise yoga på institusjoner for rusavhengige.

Prosjektet «Back in the ring» er et symbol på den klassiske bokseren som gjør comeback, og da kreves det innsats og styrke. Men det symboliserer også at man kommer tilbake til samfunnet og kan bli en ressurs i stedet for å være en byrde.

”Det er innlysende at folk må bygge opp nye positive mønstre i sinnet som gjør at de forstår sin egen kraft og menneskeverd, og kjenner seg dugelige som mennesker. Fysisk yoga og tålmodig meditasjon hjelper oss til å finne balanse, ro og likevekt.

Til å takle utfordringer og motstand i livet,” sier han.

Han er heldigvis ikke alene om å lære bort yoga og meditasjon til mennesker som har falt utenfor. Den indiske organisasjonen Art of Living har så langt gjennomført kurs for 350.000 fengselsinsatte rundt om i verden.

”Hvis folk blir syke, tar vi dem til sykehuset og gir dem den rette medisinen. Hvis folks oppførsel er syk, setter vi dem i fengsel og glemmer medisinen,” sier organisasjonens leder, Sri Sri Ravi Shankar.

Vi hører sammen
Det ikke er mulig å fullføre denne saken uten en ørliten meditasjon.
Så sett deg godt og behagelig med rett rygg.
Lukk øynene.
Pust dypt, og fest et lite smil rundt munnen.
(Du som tenker at dette er kleint: Glem det. Hold ut. Vi er sammen om dette.)

Tenk at hver gang du puster inn, fylles du med kjærlighet og tilhørighet – og hver gang du puster ut, kvitter du deg med stress og ensomhet.
Kommer det tanker og mentale orkaner, så smil til dem. La dem fare. Som skyer på himmelen.
Sitt så lenge du føler for det, og gjenta så ofte du har noen minutter til overs – på bussen – på jobben – i sengen før du skal sove.
Femten minutter med dette om dagen, og jeg kan love deg at sakte, men sikkert blir du gladere. Verden blir vakrere. Pågangsmotet sterkere.

Og vi er alle en liten del av en stor bevegelse som kalles utvikling.

mann meditasjon - Yoga

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *