Featured Siste nytt

Føleri? Eller den viktigste jobbferdigheten?

Emotional Awareness Day - featured image

I morgen feires den første internasjonale dagen for følelser – Human Awareness Day. 

«Føleri!» fnyser mange.

Ikke når vi vet at emosjonell innsikt er en av de aller viktigste jobbferdighetene fremover.

Teksten er skrevet sammen med:
Per-Magnus Moe Thompson, psykolog og førsteamanuensis, Handelshøyskolen BI
Tonje Moe Thompson, psykolog og daglig leder, Institutt for Psykologisk Rådgivning Oslo

“Før handlet jobbene våre om muskler. 
I dag handler de om hjernen. 
I morgen vil de handle om hjertet”

Dette sitatet kommer ikke fra Alternativmessen på Lillestrøm, men fra Verdens økonomiske forum i Davos.

Det er Minouche Shafik, sjefen for London School of Economics som har sagt dette ved flere anledninger, og logikken er klar:

Når datamaskiner, roboter og kunstig intelligens avlaster oss mennesker i massiv skala, er det naturlig å utvikle den delen der vi har våre fortrinn: 
Skaperkraft, emosjonell innsikt og sosial forståelse.

Et indre alfabet
Derfor kjenner vi på en ekstra boblende fryd før i morgen, den aller første internasjonale feiringen av det fenomenet som er menneskets absolutte fortrinn; følelsene våre.

Og da mener vi alle følelsene – ikke bare de som er behagelige, som iver, fryd og kjærlighet. Dem er det lett å feire. Men det er også grunn til å feire de mer ubehagelige delene av følelsesspekteret, som sinne, sorg og frykt.

Vi trenger innsikt i alle disse følelsene, som et indre alfabet, når vi beveger oss mot en tid der menneskekunnskap blir stadig viktigere i arbeidslivet.

Emotion Awareness Day
Markeringen av Emotion Awareness Day er et internasjonalt initiativ fra en rekke emosjons-fokuserte psykologmiljøer som ønsker å spre kunnskap og en mer aksepterende holdning til følelser. 

Budskapet er ikke at vi bør bli ufiltrerte versjoner av oss selv, og tillate oss å uttrykke hva vi føler til enhver tid. Nei, budskapet er at følelsene våre er et intelligent signalsystem som gir oss viktig informasjon.

For at vi skal kunne nyttiggjøre oss denne ressursen – på jobb og i livet ellers – trenger vi å vite hvordan følelser virker. 

Intelligent signalsystem
Gjennom en vanlig dag overstrømmes vi av indre emosjonelle signaler. Noen følelser er sterke og ikke til å ta feil av. Som når du strener ut i veien, og instinktivt hopper unna bilen. 
Du ble redd – med god grunn. 

Andre følelsestilstander er vanskeligere å dekode og forstå fullt ut. Signalene kan være svake, og vanskelige å legge merke til. Du må kanskje være nysgjerrig en stund før du sitter igjen med noe nyttig.

Og her kommer belønningen; først når du forstår hva du faktisk føler, og hvor følelsen kommer fra, står du rustet til å ta gode valg. 

Sjefen ser på klokka
La oss si at du tar ordet i et møte på jobben, og merker at sjefen stadig vekk ser ned på skjermen sin. 

Følger hun egentlig med? Du merker en irritasjon vokse frem inni deg, og det er her din emosjonelle kompetanse kommer inn. 

Hva gjør du nå? Hverken å være en «løs kanon på dekk», som alltid uttrykker følelser spontant, eller det å systematisk undertrykke og distrahere seg vekk fra ubehagelige følelser, er å anbefale. 

Nysgjerrig? Åpen?
Det som fungerer best er å møte følelsen med nysgjerrighet. Om du rekker det, spørre deg selv – hva skjer med meg nå?

Kanskje går irritasjonen din over til en opplevelse av å være underlegen og uviktig? Kanskje blir du trist, og ikke lenger sint? Kanskje har du en livshistorie der nettopp det å føle seg uviktig og oversett er det som har gjort aller vondest? Som gjør at hver gang du i nåtid ser små tegn til dette, kjenner på den gamle smerten.

Ved å forholde deg nysgjerrig og aksepterende til følelser, vil du få god støtte og informasjon fra det finjusterte signalsystemet ditt. 

I eksemplet ovenfor ville du kanskje endt opp med å dele med en av dine nærmeste om hvordan sjefen vekket noen gamle følelser i deg på jobben i dag, fremfor irritert gå ut av møtet og være misfornøyd med sjefen. 

Med en emosjonelt sterk sjef, ville du til og med kunnet dele med sjefen hva som skjedde med deg da hun så på skjermen mens du snakket. Da begynner vi å nærme oss de fremtidige superkreftene i et godt liv – og arbeidsliv.

Klikk på bildet for å melde deg på Oppdriftskonferansen!

Menneskenære ferdigheter
For hva skal vi mennesker brukes til fremover? Hva blir de viktigste jobbferdighetene våre? Det har vi faktisk gode indikasjoner på, etter at 220 ledere i Spekter-bedrifter og 70–80 tillitsvalgte i LO Stat ble spurt av analyseselskapet inFuture.

Resultatet var overraskende samstemmig, og kan oppsummeres slik:

  1. Skaperkraft – tilgang til kreativitet og problemløsningsevner.
  2. Informasjonskyndighet – evnen til å finne, og bruke, relevant informasjon.
  3. Fordypelse – evnen til å jobbe deg konsentrert forbi “kjedelighetspunktet”.
  4. Sosial kompetanse – evne til å kommunisere og samhandle godt med andre.

Samlebegrepet på disse fire viktige ferdighetene er “evnen til å være menneskenær”, og da er vi tilbake til emosjonell innsikt og forståelse.

Hva om vi beveger oss mot et mer menneskevennlig samfunnet og arbeidsliv, og ikke mer umenneskelig, slik den redde delen av oss lett kan forestille seg.

Følelser gir bevegelse

Rent lingvistisk stammer ordet emosjon fra det latinske emovere, som betyr bevegelse. Det er et godt bilde på hvordan følelsene virker inn på oss. De beveger oss. Ordet motivasjonstammer også fra emovere. 

Følelsene driver oss til mestring og store bragder, og de driver oss til merkelige valg, som å spise en pose ostepop på styrten eller angripe andre mennesker fysisk eller verbalt.

Emosjonelle muskler
Vi befinner oss midt i en teknologisk revolusjon, og vi kan bruke teknologien godt. Hva med å overlate det kalde arbeidet til maskinene?

Selv kan vi bedrive menneskenært, varmt arbeid. Sørge for at vi setter i gang en global menneskelig oppvarming – på tvers av bransjer og politiske skillelinjer. 

Samarbeide om å løse de virkelig store samfunnsutfordringene: Avhengighet, fattigdom, mobbing, selvskading, grådighet og krig. 

Vi kan begynne å bygge solid emosjonell kjernemuskulatur så vi står stødigere når det stormer. 

Hurra for følelsene!



Vil du lese mer om emosjonell styrke?
Bli emosjonelt sterk! GRATIS introkurs
De 10 #selvvettreglene
Takknemlighet – irriterende sunt

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *