Lever vi i gjerrighetens tid?


Hvordan er det mulig å snakke om en raus tidsalder mens hatpratet bobler på nettet? Mens barn og voksne mobbes inn i fortvilelse og selvmord? Når forakt og lettvint polarisering preger samfunnsdebatten?

Blir vi ikke bare kjipere og kjipere? Mer dømmende og kyniske? Blir ikke samfunnet kaldere og mer lukket?
(mer…)

EQ – bløff eller veien videre? Hva tror du?


Hvordan står det til med den emosjonelle intelligensen for tiden?
Jeg vet at jeg sliter med min. Jeg er topptrent i kritikk og trøstespising.
Når livet drar seg til, skylder jeg på andre, og søker trygghet hos likesinnede – i ekkokamre. Jeg er ikke særlig glad i kritikk, og jeg bidrar til polarisering ved å snakke om ”de” som stemte på Donald Trump – og «vi» som har de gode løsningene.

Men på gode dager – da klarer jeg å lytte. Da makter jeg å stille spørsmål i stedet for å dømme. Da ler jeg av mine egne fordommer og danser tango med «Styggen på ryggen».
Jeg makter å stå på det usikre stedet mellom kamp og flukt når hjernen kuppes av frykt, misunnelse eller irritasjon. Dette er høy emosjonell intelligens for meg, og det er god måte å leve på.
I dag er jeg stolt førstereiskommentator om EQ hos NRK Ytring.

(mer…)

Meningsløse kvinner

Gårsdagens kvinnemarsj i Washington – skjermdump fra Washington Post.

Er vi kvinner meningsløse?
Hvorfor sier vi ikke hva vi mener?
Hvorfor skygger vi debattene på Facebook?
Interesserer vi oss ikke for politikk og nyheter?

Norske kvinner er blant de i verden med lavest interesse for nyheter og politikk på Facebook, viser en fersk undersøkelse fra SINTEF. Vi står riktignok for 60 prosent av innholdet som deles her inne, men bare 30 prosent av innholdet som handler om politikk og nyheter.

”Kvinner må tørre å like og dele saker som er sterkt meningsbærende og som kan være kontroversielle,” mener Ragnhild Ulltveit-Moe i Minerva, og jeg er enig med henne.
Kjør på, damer!
(mer…)

Det beste rådet du har fått?

Jimmy Westerheim står bak prosjektet The Human Aspect.

Hva er det beste rådet du har fått?
Jeg sitter på en café i Oslo. Foran meg sitter Jimmy Westerheim, mannen bak organisasjonen The Human Aspect – verdens første livserfaringsbibliotek.
Visjonen hans er å dele menneskelige historier, for å bygge bro mellom ”oss” og ”dem”. Vise at det alltid finnes et menneskelig aspekt bak.

Hva er det beste rådet du har fått?
Det er å alltid utfordre meg selv. Bestemor og mamma og Andy, akupunktøren min og nå coachen min. De setter spørsmålstegn med alt i livet mitt, også når jeg opplever fremgang. (mer…)

Kom tilbake, Mahatma!

Mahatma Gandhi – Indias far.

Hvilken historisk person ville du gjerne ha møtt?
Slik lyder Fuelbox-spørsmålet i dag.

Jeg ville gjerne ha møtt den indiske ikke-voldsaktivisten Mahatma Gandhi.
Hvor hentet han styrken sin fra?
Tålmodigheten?
Vennligheten?
Motet?
(mer…)